KOREYS TILIDA MUNOSABAT NOMLARINING LINGVISTIK VA LINGVOMADANIY ASOSLARI - Rojiboyev Ilhomjon G‘ayratjon o‘g‘li (XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN “GLOBAL LINGVISTIKA: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR”, 2025)
Mazkur maqolada koreys tilidagi munosabat nomlarining lingvistik va lingvomadaniy xususiyatlari tahlil qilinadi. Ushbu nomlar koreys jamiyatidagi ijtimoiy ierarxiya, madaniy qadriyatlar va axloqiy me’yorlarni ifodalovchi muhim til birliklari sifatida baholanadi. Maqolada munosabat nomlarining leksik-semantik xususiyatlari, morfologik shakllanishi, sintaktik funksiyasi hamda ularning fe’l darajalari va hurmat ifodalari bilan bog‘liqligi yoritilgan. Shuningdek, bu nomlarning madaniy ildizlari, ya’ni Konfutsiylik ta’limoti va xalqning qadimiy qadriyatlari bilan aloqadorligi ilmiy asosda ochib berilgan. Maqolada tarixiy taraqqiyot, zamonaviy transformatsiya va til-madaniyat munosabati nuqtai nazaridan umumiy xulosalar chiqarilgan.