TIL VA JAMIYAT OʻRTASIDAGI OʻZARO BOGʻLIQLIK: SOTSIOLINGVISTIKANING DOLZARB MASALALARI (OʻZBEKISTON MISOLIDA) - Saloxiddinova Sayyora Aliqulovna, (XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN “GLOBAL LINGVISTIKA: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR”, 2025)
Til insoniyatning madaniy merosi bo'lib, milliy identitet (o‘ziga xoslikni, shaxsiyatni ,kimligini ifodalovchi tushuncha) va ijtimoiy munosabatlarning asosiy vositasi hisoblanadi. Tilshunoslik bo‘limlaridan biri sanaluvchi sotsiolingvistika tilning jamiyat orasidagi rolini hamda uning ijtimoiy, siyosiy va madaniy dinamikasiga ta’sirini o‘rganadi. O‘zbekiston kabi ko‘p millatga, shu boisdan ham ko‘p tilga ega mamlakat misolida bu bog‘liqlikni tahlil etmoq ayniqsa dolzarbdir. Quyidagi keltirib o‘tiladigan maqolaning maqsadi – til va jamiyat o‘rtasidagi o‘zaro ta’sir mexanizmlarini sotsiolingvistika nuqtai nazaridan O‘zbekiston misolida namoyish etishdir.