SPORTGA OID TERMINLARNING TILSHUNOSLIKDA O’RGANILISHI - Mahmudova L.T. (XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN “GLOBAL LINGVISTIKA: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR”, 2025)
Zamonaviy tilshunoslik fanining muhim yo‘nalishlaridan biri terminologiya, xususan, sport terminologiyasini o‘rganishdir. Sport terminlari milliy tilning bir qismi sifatida shakllanib, xalqaro maydonda ham keng qo‘llaniladi. Sport, xalqaro miqyosda tarqalgan va keng ommalashgan soha bo‘lib, u nafaqat jismoniy faoliyatni, balki madaniy va ijtimoiy aspektlarni ham o‘z ichiga oladi. Sport terminologiyasi esa, sportning turli tarmoqlarida, masalan, futbol, basketbol, suzish, bolalar sporti va boshqa sport turlarida maxsus terminlar va iboralarning mavjudligini anglatadi. Ushbu maqola sport terminlarining kelib chiqishi, ularning lingvistik xususiyatlari, tarjima muammolari tahlili, tilshunoslik doirasida o‘rganilishini hamda ularning tilshunoslikka ta’sirini ko‘rib chiqadi.