QARDOSH TILLARDA QO’LLANGAN O’XSHATISHLARNING LINGVOMADANIY XUSUSIYATLARI - Kabuljonova Gulbaxor Komiljonovna (XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN “GLOBAL LINGVISTIKA: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR”, 2025)
Qardosh xalqlar tili, madaniyati, urf-odatlari, mentaliteti ifodachisi sanalgan o’xshatishlarning lingvomadaniy xususiyatlarini tadqiq etish muhim ahamiyatga ega. Chunki qardosh tillarni qiyoslash masalasi yanada qiziqarli faktlarni aniqlashga zamin hozirlaydi. Bu esa, o’z navbatida, qardosh tillarda hosil qilingan o’xshatishlarning kognitiv, lingvomadaniy jihatdan mushtarak va farqli tomonlarini aniqlash, baholash, umumlashtirish hamda qiyoslash imkonini beradi. Xususan, mazkur maqolada qardosh tillar sanalgan ozbek, qirg’iz va turk tillarida qo’llangan ayrim o’xshatishlarning o’ziga xos mushtarak hamda farqli lingvomadaniy xususiyatlari tahlilga tortilgan.