EPIDEYKTIK NUTQIY JANRLAR: MOHIYATI, FUNKSIYASI VA LINGVOPRAGMATIK XUSUSIYATLARI - Xodjayeva Dilnoza Shavkatovna, (XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN “GLOBAL LINGVISTIKA: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR”, 2025)
Epideyktik nutqiy janrlar qadimiy ritorika an’analari asosida shakllangan bo‘lib, ularning zamonaviy nutq faoliyatidagi o‘rni ham dolzarb, ham murakkabdir. Ushbu maqolada epideyktik nutqiy janrlarning kelib chiqishi, nazariy poydevori, asosiy funksiyalari va lingvopragmatik xususiyatlari tahlil qilinadi. Misollar sifatida hayotiy voqealar va badiiy asarlardagi nutq namunalariga ham murojaat qilinadi. Maqola so‘zga maqtov, e’tirof, tanqid va estetik ta’sir kabi epideyktik fazilatlarni aks ettiruvchi turli nutq turlarining o‘ziga xos jihatlarini chuqur tahlil etishga qaratilgan.