MILLIY TIL MATERIALLARINI XORIJIY TILGA TARJIMA QILISHDA AVTOMATIK TARJIMA TIZIMLARINING AHAMIYATI - Normuxammedova Odina Rustamjon qizi (TILSHUNOSLIK VA CHET TILLARNI O‘QITISHDA ZAMONAVIY RAQAMLI TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada milliy til materiallarini xorijiy tillarga tarjima qilishda avtomatik tarjima (AT) tizimlarining o‘rni va ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida qoidalarga asoslangan, statistik va zamonaviy neyron tarjima modellarining rivojlanish bosqichlari ko‘rib chiqilgan. O‘zbek tili kabi agglyutinativ tillarning morfologik xususiyatlarini sun’iy intellekt yordamida qayta ishlash masalalari, shuningdek, tarjima aniqligini baholovchi BLEU koeffitsiyenti tahlil qilingan. Natijalar ilmiy va badiiy matnlarning AT tizimlaridagi samaradorlik darajasini ko‘rsatib beradi.