“QIZIL” RANG SEMANTIKASINING INGLIZ VA O‘ZBEK FRAZEOLOGIYASIDA IFODALANISHI - Sadoqat Dilshodbekovna Xakimova (ZAMONAVIY LINGVISTIKADA GLOBALIZATSIYA, TIL SIYOSATI VA LISONIY IDENTIKLIKKA OID MUAMMOLAR VA YECHIMLAR MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi “qizil” rang komponentli frazeologik birliklarning semantik, lingvokulturologik hamda qiyosiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida “qizil” rang orqali ifodalangan ramziy ma’nolar, milliy-madaniy qarashlar va xalq dunyoqarashi o‘rganiladi. Ingliz tilidagi “red-handed”, “red flag” kabi iboralar hamda o‘zbek tilidagi “qizil yuz”, “qizil gap” kabi frazeologizmlar misolida rang semantikasining o‘xshash va farqli jihatlari aniqlanadi. Shuningdek, maqolada rang komponentli frazeologik birliklarning emotsional-ekspressiv xususiyatlari ham yoritiladi. Tadqiqot natijalari frazeologiya, lingvokulturologiya va qiyosiy tilshunoslik sohalaridagi ilmiy izlanishlar uchun muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.