MATNNING VAQT JIHATDAN TASHKIL ETILISHIDA RETROSPEKTSIYA VA PROSPEKTSIYA KATEGORIYALARINING O‘RNI - Qulmanova Mohinur Anvar qizi (ZAMONAVIY LINGVISTIKADA GLOBALIZATSIYA, TIL SIYOSATI VA LISONIY IDENTIKLIKKA OID MUAMMOLAR VA YECHIMLAR MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy tilshunoslikda muhim o‘rin tutuvchi retrospektsiya va prospektsiya kategoriyalarining matnning vaqt jihatdan tashkil etilishidagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda ushbu kategoriyalarning matn ichidagi vaqt dinamikasini shakllantirish, voqealar izchilligini ta’minlash hamda o‘quvchining interpretatsion faoliyatiga ta’siri yoritiladi. Ayniqsa, retrospeksiyaning kohesiya, informativlik va integratsiya kategoriyalari bilan uzviy bog‘liqligi, uning subyektiv va obyektiv turlari, implisit va eksplisit ifodalanish shakllari misollar asosida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, o‘zbek va jahon adabiyoti namunalarida retrospektiv unsurlarning qo‘llanishi tahlil qilinib, ularning badiiy-estetik ahamiyati ochib beriladi. Tadqiqot natijalari retrospeksiya va prospeksiyaning matn mazmunini chuqurroq anglash, vaqtlararo bog‘lanishni ta’minlash va o‘quvchi tafakkurini faollashtirishdagi muhim rolini tasdiqlaydi.