SUN’IY INTELLEKT VA MUALLIFLIK TUSHUNCHASI: QIYOSIY ADABIYOTSHUNOSLIKDA YANGI YONDASHUVLAR - Rasulova Hilola Sobirjon qizi (ZAMONAVIY LINGVISTIKADA GLOBALIZATSIYA, TIL SIYOSATI VA LISONIY IDENTIKLIKKA OID MUAMMOLAR VA YECHIMLAR MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu tadqiqot sun’iy intellekt (AI) va mualliflik tushunchasining qiyosiy adabiyotshunoslik doirasidagi o‘zaro aloqasini tahlil qiladi. Tadqiqotda inson tomonidan yaratilgan va sun’iy intellekt tomonidan generatsiya qilingan matnlar qiyosiy usulda o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, AI matnlarida algoritmik struktura ustun bo‘lsa, inson matnlarida subyektivlik, madaniy kontekst va semantik chuqurlik kuchliroq ifodalanadi. Tadqiqot mualliflik tushunchasining transformatsiyasini yoritib, zamonaviy adabiyotshunoslik uchun yangi metodologik yondashuvlarni taklif etadi. Shuningdek, AI va inson hamkorligida yaratilgan gibrid matnlar mualliflikning kelajakdagi shakllarini belgilab berishi mumkinligi ta’kidlanadi.