KO'P TILLILIK VA UNING JAMIYATDAGI O'RNI - Umarova Samira (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ko'p tillilik — biror shaxs yoki jamiyatning ikki va undan ortiq tilda muloqot qila olish qobiliyati — zamonaviy dunyoning eng muhim xususiyatlaridan biridir. Ushbu maqolada ko'p tillilik tilshunoslik, kognitiv, ijtimoiy-madaniy va siyosiy nuqtai nazardan tahlil qilinib, uning tarixiy ildizlari va zamonaviy jamiyatga ta'siri o'rganiladi. Tilshunoslik, kognitiv fan va sotsiolingvistika sohasidagi tadqiqotlarga tayanib, ko'p tilli shaxslardagi kognitiv afzalliklar — xususan, ijroiy funksiyaning kuchayishi va demensiya rivojlanishining kechikishi — ko'rib chiqiladi. Bundan tashqari, ko'p tillilik va uning madaniy almashuv, ijtimoiy hamjihatlik hamda milliy o'zlikni shakllantirishdagi roli muhokama qilinadi.