XITOY TILINI O‘RGANISHDA PSIXOLINGVISTIK YONDASHUV - Mirkamolova Laylo (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqola xitoy tilini o‘rganish jarayonini psixolingvistik nuqtai nazardan tahlil qilishga bag‘ishlanadi. Maqolada xitoy tilining o‘ziga xos xususiyatlari — tonlar va iyerogliflarning inson miyasi tomonidan qabul qilinishi, kognitiv jarayonlar va vizual xotiraning o‘rni yoritilgan. Shuningdek, til o‘rganishdagi psixologik to‘siqlarni yengib o‘tishda mnemotexnika va assotsiativ fikrlashning ahamiyati ilmiy asoslangan holda, ammo o‘quvchi uchun sodda tilda tushuntirilgan bo’ladi. Maqola davomida miyaning har ikkala yarim sharining xitoy tilini o‘zlashtirishdagi faolligi va bu jarayonning shaxs kognitiv rivojlanishiga ta’siri haqida qiziqarli ma’lumotlar keltirilgan.