TILSHUNOSLIK VA PSIXOLOGIYA INTEGRATSIYASI: PSIXOLINGVISTIKA ASOSLAR - Abdumaxmudova Muslima (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada tilshunoslik va psixologiya fanlarining o‘zaro integratsiyasi natijasida shakllangan psixolingvistika yo‘nalishining nazariy va amaliy asoslari keng yoritiladi. Tadqiqotda inson nutq faoliyatining asosiy bosqichlari, xususan nutqni hosil qilish, nutqni idrok etish va uni tushunish jarayonlari ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, til va tafakkur o‘rtasidagi murakkab munosabatlar turli nazariy yondashuvlar doirasida ko‘rib chiqilib, ularning o‘zaro ta’siri ochib beriladi.Maqolada psixolingvistikaning tilni o‘zlashtirish jarayonidagi o‘rni ham alohida e’tiborga olinadi. Bolalar va kattalar nutqini o‘rganishdagi farqlar, kognitiv jarayonlarning roli hamda til o‘rganishga ta’sir etuvchi omillar tahlil qilinadi. Bundan tashqari, psixolingvistikaning zamonaviy ta’lim tizimi va sun’iy intellekt texnologiyalari bilan bog‘liqligi ham yoritilib, uning amaliy ahamiyati asoslab beriladi.