XITOY VA OʼZBEK MATNLARIDA AYOL OBRAZI: LINGVOAKSIOLOGIK YONDASHUV - Tohirova Shahribonu Moxirjon qizi (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada xitoy va oʼzbek badiiy matnlarida ayol obrazining ifodalanish xususiyatlari lingvoaksiologik yondashuv asosida tahlil qilinadi. Xitoy matnlarida ayol sabr-qanoat, itoatkorlik va oilaviy burch nuqtai nazaridan gavdalansa, oʼzbek matnlarida u mehr-muruvvat, sabr va maʼnaviy kuchning timsoli sifatida namoyon boʼlib leksik birliklar, metafora va qiyoslash uslublari orqali oʼrganiladi.