REKLAMALARDA PARALINGVISTIK VOSITALARDAN UNUMLI FOYDALANISH - Temirboyeva Feruzabonu (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Mazkur maqolada tilshunoslik fanining rivojlanish bosqichlari, xususan, paralingvistikaning shakllanishi va uning kommunikativ jarayondagi o‘rni yoritilgan. Paralingvistikaning mohiyati, uning tarkibiy qismlari – kinesika, fonatsiya va paragrafemika haqida batafsil ma’lumot berilgan. Shuningdek, noverbal vositalarning insonlar o‘rtasidagi muloqotda, axborotni yetkazish va qabul qilish jarayonidagi ahamiyati tahlil qilingan. Maqolada paralingvistik vositalarning tarixiy ildizlari, ularning ibtidoiy jamiyatdagi roli hamda yozuv tizimlarining shakllanishidagi o‘rni ko‘rsatib o‘tilgan. Bundan tashqari, zamonaviy jamiyatda, ayniqsa reklama sohasida paralingvistik vositalardan samarali foydalanish masalalari yoritilib, ularning inson psixologiyasiga ta’siri ilmiy asosda izohlangan. Tadqiqot natijasida paralingvistikaning inson ruhiy holatiga ta’sir ko‘rsatishdagi muhim vosita ekanligi xulosa qilingan.