MATN TILSHUNOSLIGI TARAQQIYOTI - Olimjonova Nuriya Zohidjon qizi, (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Mazkur maqolada matn tilshunosligining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari va zamonaviy lingvistika tizimidagi o‘rni keng yoritiladi. Matn tushunchasi, uning lingvistik kategoriyalari, matn va diskurs o‘rtasidagi munosabatlar ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada korpus lingvistikasi, raqamli diskurs, sun’iy intellekt va multimodal matnlar kabi innovatsion yo‘nalishlarning matn tilshunosligiga ta’siri ko‘rib chiqiladi. O‘zbek tilshunosligida matn lingvistikasi rivoji, uning ta’lim va ilm-fandagi ahamiyati ham keng yoritiladi.