TIL KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARINING AHAMIYATI - Maxmudova Zarnigor Maxsud qizi (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada XXI asr ta’lim jarayonida til kompetensiyasini rivojlantirishda sun’iy intellekt (AI) texnologiyalarining o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Maqolada AI asosidagi adaptiv o‘quv platformalari, chatbotlar va nutqni tanish tizimlarining talaffuz, grammatika, yozma va tinglab tushunish ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi samaradorligi yoritilgan. Shuningdek, texnologik vositalardan foydalanishning metodik, psixologik va amaliy jihatlari hamda tilshunoslik va ta’lim sohasidagi yangi yo‘nalishlar bilan integratsiyasi tahlil qilinadi. Maqola zamonaviy ta’lim tizimida sun’iy intellektning individual o‘quv jarayonini optimallashtirish va til o‘rganish sifatini oshirish imkoniyatlarini ko‘rsatadi.