TARJIMADA EKVIVALENTLIK MUAMMOSI VA UNING YECHIMLARI - Abidova Nasibabegim (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada tarjimada ekvivalentlik tushunchasi va uning asosiy muammolari tahlil qilinadi. Ekvivalentlikning intralingvistik, interlingvistik va intersemiotik turlari, shuningdek formal va dinamik shakllari yoritiladi. Tarjima jarayonida uchraydigan leksik, grammatik va madaniy muammolar ko‘rib chiqiladi. Ularni hal etishda turli tarjima usullarining ahamiyati tushuntiriladi. Shuningdek, ekvivalentlik darajalari Vilen Komissarov nazariyasi asosida qisqacha tahlil qilinadi. Tadqiqot natijasida tarjimada mazmun va ta’sirni saqlash muhimligi aniqlanadi.