SUN’IY INTELLEKT VA ANTROPOSENTRIK PARADIGMA: CHAT-BOTLAR NUTQIDA INSONIY MULOQOT MODELLARINING MODELLASHTIRILISHI - Abdumalikova Mushtariybegim Mashxurbek qizi (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Mazkur maqolada sun’iy intellekt texnologiyalarining rivojlanishi sharoitida antropotsentrik paradigma asosida chat-botlar nutqida insoniy muloqot modellarining modellashtirilishi masalasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda inson nutqining lingvistik, pragmatik va psixologik xususiyatlari sun’iy intellekt tizimlarida qanday aks ettirilishi, chat-botlar orqali tabiiy muloqotga yaqin kommunikatsiya jarayonlarini yaratish mexanizmlari o‘rganiladi. Shuningdek, inson va mashina o‘rtasidagi o‘zaro ta’sirning samaradorligi, nutqning kontekstual va emotsional jihatlarini modellashtirish muammolari ilmiy asosda yoritiladi. Maqola sun’iy intellekt asosidagi muloqot tizimlarini takomillashtirish va ularni inson markazli yondashuvi asosida rivojlantirishni ilgari suradi.