JAHON TILSHUNOSLIGIDA GLOBALIZATSIYA JARAYONLARI VA UNING ZAMONAVIY TENDENSIYALARGA TA’SIRI - Rahmonberdiyeva Aziza Tilovberdi qizi (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Mazkur maqolada globalizatsiya jarayonlarining zamonaviy tilshunoslik taraqqiyotidagi o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil etiladi. Xususan, tillararo aloqalarning kuchayishi va madaniyatlararo kommunikatsiyaning kengayishi natijasida til tizimida yuz berayotgan o‘zgarishlar yoritiladi. Lingvistik universallik va til kontaktlari doirasida qarz so‘zlarning ortib borish tendensiyasi asoslab beriladi. Shuningdek, ingliz tilining global kommunikativ vosita sifatidagi ustun mavqei ilmiy jihatdan izohlanadi. Maqolada raqamli kommunikatsiya muhitining kengayishi hamda sun’iy intellekt texnologiyalarining til rivojiga ko‘rsatayotgan ta’siri ham tahlil qilinadi.