INGLIZ VA O‘ZBEK MAISHIY DISKURSIDA OTA-FARZAND MUNOSABATLARINING ANTROPOSENTRIK-PRAGMATIK TAHLILI - Xakimov Sarvarbek Abdulxakovich (TILSHUNOSLIKDA ANTROPOSENTRIZM: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR MAVZUSIDAGI RESPUBLIKA ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi maishiy diskursda ota-farzand munosabatlarining antropotsentrik va pragmatik xususiyatlari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot zamonaviy tilshunoslikdagi antropotsentrik paradigma asosida olib borilib, unda til inson tafakkuri, ijtimoiy tajribasi va kommunikativ ehtiyojlari bilan bog‘liq holda o‘rganiladi. Tadqiqot jarayonida diskurs tahlili, qiyosiy va kognitiv metodlardan foydalanildi. Olingan natijalar ota-farzand muloqotida nutq aktlari, implitsit ma’nolar, ijtimoiy rollar va madaniy qadriyatlarning muhim o‘rin tutishini ko‘rsatdi. Shuningdek, ingliz va o‘zbek diskurslari o‘rtasidagi farqlar milliy mentalitet va kommunikativ strategiyalar bilan izohlandi. Tadqiqot natijalari diskurs tahlili va pragmalingvistika rivojiga hissa qo‘shadi hamda madaniyatlararo kommunikatsiya uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.