TIL TA’LIMIDA RAQAMLI AGENTLARDAN FOYDALANISHNING ETIK JIHATLARI - Nasirov Abduraxim Abdimutalipovich (THE USE OF MODERN DIGITAL TECHNOLOGIES IN LINGUISTICS AND FOREIGN LANGUAGE TEACHING. INTERNATIONAL SCIENTIFIC AND PRACTICAL CONFERENCE, 2026)
Maqola raqamli agentlar va sun’iy intellekt vositalarini xorijiy til ta’limiga integratsiya qilish natijasida yuzaga keladigan etik xatarlarni tanqidiy tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tanqidiy pedagogika metodologiyasi hamda AI4People etik tamoyillari asosida uchta asosiy xavf sohasi aniqlandi: o‘quvchilar ma’lumotlarining maxfiyligi, til kompetensiyasini baholashdagi algoritmik xurofot hamda avtomatlashtirilgan tizimlarga pedagogik bog‘liqlik. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, mavjud EdTech yechimlari ko‘pincha ta’lim qadriyatlarini tijoriy samaradorlik manfaatlariga bo‘ysundiradi. Aniqlangan ziddiyatlar qo‘llanilayotgan vositalarni etik ekspertizadan o‘tkazish uchun institutsional mexanizmlarni shakllantirish zaruratini ko‘rsatadi. Xulosa qismida til ta’limida raqamli agentlardan mas’uliyatli foydalanish mezonlari taklif etiladi.