NEMIS VA O'ZBEK TILLARIDA ZOONIMLARNING METAFORIK QO'LLANILISHI: LINGVOKOGNITIV VA LINGVOKULTUROLOGIK TAHLIL - Jumanazarova Shahodat (TRANSMILLIY QO‘SHMA TA’LIM DASTURLARINING RIVOJLANISHI: O‘ZDJTU TAJRIBASI VA XALQARO SIFAT KAFOLATI TIZIMLARI BO‘YICHA ILMIY-AMALIY YONDASHUVLAR MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada nemis va o'zbek tillarida zoonimlarning metaforik ishlatilishi lingvokognitiv va lingvokulturologik yondashuvlar asosida taqqoslangan holda ko'rib chiqiladi. Zoonimlar orqali hosil bo'ladigan metaforalar insonning xarakteri, ijtimoiy xulq-atvori va axloqiy bahosini ifodalovchi muhim semantik-pragmatik vosita sifatida tadqiq etiladi. Tadqiqotda metaforik ko'chirish mexanizmlari, konnotativ ma'no qatlamlari va madaniy omillarning ahamiyati batafsil yoritiladi. Olingan natijalar zoonimik metaforalarning har ikkala tilda ham antropotsentrik xususiyatga ega ekanligini, ammo ularning semantik hajmi va baholovchi yuklamalari jihatidan farq qilayotganini ko'rsatadi.