CHET TILINI O‘QITISHDA MASHQLAR TIPOLOGIYASI VA ULARNING LINGVOPRAGMATIK KOMPETENSIYANI RIVOJLANTIRISHDAGI O‘RNI - Sharipova Charos Akbarovna (TRANSMILLIY QO‘SHMA TA’LIM DASTURLARINING RIVOJLANISHI: O‘ZDJTU TAJRIBASI VA XALQARO SIFAT KAFOLATI TIZIMLARI BO‘YICHA ILMIY-AMALIY YONDASHUVLAR MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2026)
Ushbu maqolada chet tilini o‘rgatishda mashqlar tizimining ahamiyati va turli olimlarning mashqlar tipologiyasiga qo‘shgan hissalari tahlil qilinadi. Mahalliy va xorijiy tadqiqotchi olimlarning nazariy yondashuvlari qiyosiy-tahliliy usulda o‘rganilgan. Tadqiqotda mashqlarning lingvopragmatik kompetensiyani shakllantirish, rivojlantirish va takomillashtirishdagi roli ko‘rsatilgan hamda raqamli texnologiyalar sharoitida mashqlar metodikasiga yangicha yondashuvlar zarurligi asoslangan. Olingan natijalar zamonaviy ta’lim jarayonida samarali mashqlar tizimini tashkil etishga xizmat qiladi.