ARAB TILIDA “MA” (ما) YUKLAMASINING GRAMMAIK VAZIFALARI - Nutfilloyeva Marjona Ismat qizi,; Umurzakova Aygul Umarovna, (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada arab tilidagi “ما” birlikining struktur-semantik xususiyatlari, uning nahviy tasnifi va funksional differensiasiyasi chuqur tahlil etiladi. Tadqiqotda “ما” ning inkor, istifhom, shart, masdariylik va mawsuliylik kabi asosiy turlari grammatik mezonlar asosida ajratilib, ularning sintaktik roli, semantik yuklamasi hamda kontekstga ko‘ra o‘zgaruvchanlik darajasi ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, maqolada “ما” ning boshqa yaqin ma’noli partikula va olmoshlar bilan paradigmatik va sintagmatik munosabatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari arab tili nahv tizimini ilmiy-analitik o‘rganish jarayonida ham nazariy, ham amaliy ahamiyat kasb etadi.