SHOM LAHJASINING LEKSIK XUSUSIYATLARI VA UNING ZAMONAVIY ARAB TILIGA TA’SIRI - Erkinova Azizaxon Bahodirjon qizi; Yusupov A.A. (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada Shom lahjasining zamonaviy arab tiliga, xususan adabiy arab tiliga ko‘rsatgan leksik va fonetik ta’siri tahlil qilinadi. Media makoni kengayib borayotgan bir davrda Suriya va Livan kontentining ijtimoiy tarmoqlarda ommalashuvi natijasida yoshlar nutqida Shomcha iboralar tez sur’atda tarqalayotgani kuzatiladi. Tadqiqotda televideniye, internet platformalar va migratsiya jarayonlari kabi omillar lahjaning keng yoyilishining asosiy sababchilari sifatida ko‘rsatiladi. Shuningdek, Shom lahjasidan arab adabiy nutqiga kirib kelgan ayrim iboralar misol tariqasida tahlil qilinib, ushbu jarayonning arab tili rivojiga ta’siri ilmiy nuqtai nazardan yoritiladi. Maqola zamonaviy arab tilidagi lahja–fus'ha munosabatlari va lingvistik o‘zgarishlarni o‘rganishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.