ABU ABBOS AL-MUBARRIDNING “AL-KOMIL FI AL-LUG‘O VA AL-ADAB” ASARINING ARAB ADABIYOIDAGI AHAMIYATI - Komilova Xulkaroy To‘lqinjon qizi; Umurzakova Aygul Umarovna (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada Basra arab nahv maktabining eng yirik olimlaridan biri sanalgan Abu Abbos al-Mubarridning hayoti va ijod yo‘li, shuningdek, yozgan asarlarining arab adabiyoti va tilshunosligi tarixida tutgan o‘rni hamda ilmiy ahamiyati tahlil qilindi. Xususan, “Al-komil fi al-lug‘o va al-adab” asarining arab adabiy merosidagi o‘rnini, uning antologik va ilmiy-nazariy xususiyatlarini keng yoritib berish, jumladan, asarni mazmuniy, grammatik(nahviy) va lug‘aviy jihatdan tahlil qilishga harakat qilindi. Maqola ushbu muhim asarning qadimgi arab she’riy merosini saqlashdagi o‘rni, fasohat va balog‘at ilmlari rivojiga qo‘shgan hissasini dalillar asosida izohlashni maqsad qilgan.