PRAGMATIK EKVIVALENTLIKNING TABIATI VA KONTSEPTSIYASI: ZAMONAVIY TARJIMASHUNOSLIKDA PRAGMATIK MA’NO, TA’SIR VA JO’NATUVCHI-QABUL QILUVCHI MUNOSABATLARI - Mohigul Yoqubjonova; Baxtiyarov Muxtorjon Yakubovich (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Pragmatik ekvivalentlik zamonaviy tarjima tadqiqotlarining asosiy tamoyilini ifodalaydi. U aloqa niyatini, kontekstual effektlarni va jo‘natuvchi (adresant) bilan qabul qiluvchi (adresat) o‘rtasidagi shaxslararo dinamikani o‘tkazishni ta’kidlaydi. Ushbu maqola uning mohiyatini, asosiy komponentlarini – shu jumladan pragmatik ma’no va effektni – hamda funksionalizm va skopos nazariyasi kabi zamonaviy tendensiyalar sharoitida uning rolini o‘rganadi. Madaniy va kontekstual nozikliklar bilan ishlaydigan tarjimonlar uchun uning dolzarbligini ta’kidlash maqsadida qiyinchiliklar va amaliy qo‘llanishlar muhokama qilinadi.