SUN’IY INTELLEKTNING TERMINOLOGIK TARJIMA JARAYONIDA KOGNITIV VA SEMANTIK YONDASHUVLARI - E.T.Tursunnazarova,; G.V.Petruk, (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt texnologiyalarining terminologik tarjima jarayonidagi kognitiv va semantik yondashuvlari tahlil qilinadi. Neyron tarmoqlar va katta til modellari misolida AI tizimlarining terminlarni kontekstual jihatdan aniqlash, semantik aloqalarni qayta ishlash va ma’no strukturasini kognitiv modellar orqali tushunish qobiliyati yoritilgan. Tadqiqotda kognitiv lingvistika, ramka semantikasi (frame semantics) va konseptual xaritalash nazariyalari asos qilib olingan. Muallif terminologik tarjimada muvaffaqiyat semantik moslik va kognitiv tushunish darajasiga bog‘liqligini asoslaydi.