XIX–XXI ASRLARDA ARAB ADABIYOTINING YIRIK NAMOYONDALARI: TOHA HUSAYN, NAJIB MAHFUZ, JUBRON XALIL JUBRON, TAVFIQ AL-HAKIM VA BA’ZI AYOL ADIBALAR MISOLIDA - G‘afforov Umarali Mamatkul o‘g‘li, (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Arab adabiyoti XIX asrga kelib chuqur ijtimoiy-siyosiy siljishlarni boshdan kechira boshladi. An-Nahda — arab uyg‘onish davri adabiy tafakkurning yangi bosqichini boshlab berdi. XX asrda arab nasri, ayniqsa roman va drama janri jadal rivojlandi. XXI asr esa adabiyotda yangi ovozlar — ayol yozuvchilarning keng ko‘lamda sahnaga chiqishi bilan ajralib turadi.