O‘QUVCHILARNING INTENSIV O‘QISH KO‘NIKMASINI VARK TEXNOLOGIYASI ASOSIDA RIVOJLANTIRISHNING KONSEPTUAL ASOSLARI - Yusupova Nilufar Azamatjon qizi (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Mazkur maqolada o‘quvchilarning intensiv o‘qish ko‘nikmasini VARK texnologiyasi asosida rivojlantirishning nazariy-metodik jihatlari yoritiladi. Intensiv o‘qish jarayonida vizual, audial, kinestetik va o‘quvchi-kuzatuvchi (read/write) uslublarini uyg‘un qo‘llash o‘quvchilarning matn bilan ishlash sur’ati, tushunish darajasi, mantiqiy fikrlashi va mustaqil o‘qish kompetensiyalariga sezilarli ta’sir ko‘rsatishi ta’kidlanadi. Tadqiqotda intensiv o‘qishning psixolingvistik xususiyatlari, o‘quvchining idrok mexanizmlari, o‘qish strategiyalari, shuningdek VARK modeli asosida interaktiv mashqlarni loyihalashning samaradorligi ilmiy asoslanadi. Maqola yakunida intensiv o‘qish ko‘nikmasini shakllantirishga doir metodik tavsiyalar beriladi.