OLIY O‘QUV YURTLARIDA ARAB TILINI O‘QITISHDA INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR VA SUN’IY INTELLEKTDAN FOYDALANISH IMKONIYATLARI - Tojiyeva Zamira Zafar qizi, (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada arab tilini o‘qitishda innovatsion pedagogik texnologiyalar va sun’iy intellekt imkoniyatlaridan foydalanishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Milliy va xorijiy arabshunos olimlarning ilmiy qarashlari tahlil qilinib, ularning fikrlari o‘zaro solishtirilgan hamda ilmiy polemika davomida turli yondashuvlarning ustun va cheklangan tomonlari ochib berilgan. Sun’iy intellekt asosidagi o‘quv vositalari, interaktiv platformalar va avtomatlashtirilgan tahlil tizimlarining o‘quv jarayoniga ta’siri, shuningdek ularni qo‘llashda yuzaga keladigan cheklovlar chuqur yoritilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, AI va raqamli texnologiyalar arab tilini o‘rganishni individuallashtirish, tezkor feedback berish va darslarni samarali tashkil etishda muhim o‘rin tutadi, biroq o‘qituvchi omili asosiy o‘quv metodini belgilab beruvchi faktor bo‘lib qolmoqda. Maqolada ushbu texnologiyalarni ta’lim jarayoniga integratsiya qilishning optimal mexanizmlari bo‘yicha ilmiy xulosalar berilgan.