O‘ZBEK TILI LEKSIKASIDAGI ARABCHA O‘ZLASHMALAR - Qurbonov Saloxiddin Oʻrmonbek oʻgʻli (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek tili leksikasidagi arabcha o‘zlashmalar lingvistik va tarixiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda arabcha kelib chiqishga ega leksik birliklarning o‘zbek tiliga kirib kelish bosqichlari, ularning semantik, fonetik va morfologik moslashuv jarayonlari yoritiladi. Shuningdek, diniy-huquqiy, savdo-sotiq, ilm-fan va ijtimoiy-siyosiy sohalarda faol qo‘llaniladigan arabcha terminlarning hozirgi o‘zbek adabiy tilidagi o‘rni va funksional xususiyatlari aniqlanadi. Maqolada tavsifiy, qiyosiy-tarixiy hamda leksik-semantik tahlil metodlaridan foydalanilgan. Tadqiqot natijalari o‘zbek tili leksik tizimining shakllanishida arab tilining muhim manba bo‘lib xizmat qilganini hamda arabcha o‘zlashmalarning hozirgi davrda ham terminologik faol qatlam sifatida saqlanib qolayotganini ko‘rsatadi.