ARAB VA O‘ZBEK TILIDAGI TARJIMA METODLARI - Mirzaliyeva Diloram Talipjanovna (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada tarjimaning jamiyat hayotidagi o‘rni, uning tarixiy rivojlanish bosqichlari hamda arab va o‘zbek tillari o‘rtasidagi tarjima metodlarining nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Tadqiqotda tarjimaning shakli, ijro texnikasi va qo‘llanish sohalariga ko‘ra turlari tizimli ravishda tahlil qilingan. Arab tilidan o‘zbek tiliga tarjima jarayonida uchraydigan leksik, sintaktik va madaniy tafovutlar, ularni bartaraf etishdagi asosiy metodologik yondashuvlar ilmiy asosda izohlangan. Shuningdek, tarjimon shaxsiga qo‘yiladigan lingvistik, madaniyatlararo, texnik hamda kommunikativ talablar ham atroflicha bayon etilgan. Maqolada tarjimonlik faoliyatining zamonaviy ahamiyati, pedagogik jihatlari va bo‘lajak mutaxassislarni tayyorlash masalalari ham muhim yo‘nalish sifatida ko‘rib chiqilgan.