QO‘LYOZMA (AL-HARIRIYNING “MAQOMAT”IGA SHARH, AL-VOSITIY TOMONIDAN 550-626 HIJRIY, HAMZA HARFI) O'RGANISH VA TAHQIQ QILISH - Hasan Najjar Muhammad Hasan, (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Al-Vositiy Al-Haririyning “Maqomat” asaridagi so'zlarni lug'at tartibiga ko'ra qayta tartiblagan. U hamza (ạ) bilan boshlangan barcha so‘zlarni fath (a) bilan bir bo‘limga joylab, so‘ng mumtoz arab she’riyati va nasriga tayangan holda keng qamrovli va qiziqarli izohlar berdi. So‘ngra damma (u)li hamza bilan boshlanadigan so‘zlarga, keyin esa kasra (i)li hamza bilan boshlanadigan so‘zlarga o‘tdi va Maqomat oxirigacha davom etdi. Ushbu tadqiqot ushbu qo'lyozmani o'rganib chiqadi va asosiy e'tiborni hamza harfi bo'limiga qaratadi. Tadqiqot ikki qismga bo'lingan: birinchisi - tadqiqotning o'zi, ikkinchisi - tanqidiy nashr. Tadqiqotda al-Vositiyning tarjimai holi, uning metodologiyasi, asosiy dalillari va asarni yozish sabablari ko'rsatilgan. Va nihoyat, u tanqidiy nashrga asoslangan ikkita qo'lyozma nusxasini tasvirlaydi.