ҲАЁТ ВА ХАЁЛ УЙҒУНЛИГИ - Баҳодир Карим (ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Mazkur maqolada zamonaviy arab adabiyotining yorqin namunasiga aylangan Maħa Muhammad al-Faysalning “Tavba va Sulayyo” romani poetik, falsafiy va badiiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarda roman janrining madaniyatlararo muloqotdagi o‘rni, inson va borliq munosabatlari, gunoh va savob, tush va reallik kabi qarama-qarshi tushunchalarning badiiy ifodasi yoritiladi. Muallif roman voqeligini romantik, realistik va modernistik adabiy metodlar uyg‘unligida yaratgan bo‘lib, bosh qahramon Foris obrazi orqali insoniy o‘zlikni anglash, ichki kechinmalar va axloqiy mas’uliyat masalalarini ochib beradi. Tadqiqot davomida tush hodisasining syujet va poetik funksiyasi, ayol yozuvchi tomonidan erkak roviy tanlanishining estetik ahamiyati ham ilmiy nuqtayi nazardan baholanadi.