MARKAZIY OSIYOLIK ALLOMALAR VA FAQIHLAR HAQIDA - Yusupov Abdulxadiy Abdullayevich; Shamsimatova Maxfuza Baxtiyor qizi (TARJIMASHUNOSLIK VA TILSHUNOSLIKNING DOLZARB MUAMMOLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA YONDASHUVLAR, 2025)
Ushbu maqolada Markaziy Osiyo zaminidan yetishib chiqqan allomalar va faqihlarning islom sivilizatsiyasiga qo‘shgan bebaho hissasi tahlil qilinadi. Asarda Abu Abdulloh Muhammad ibn Muso al-Xorazmiy, Imom at-Termiziy, Burhoniddin Marg‘inoniy, Imom al-Buxoriy, Abu Rayhon al-Beruniy, Abu Ali ibn Sino kabi buyuk olimlarning ilmiy merosi, ularning hadis, fiqh va kalom sohalaridagi xizmatlari yoritilgan. Maqola Markaziy Osiyo ilmiy muhitining shakllanishi, madrasalar faoliyati hamda bu hududning musulmon dunyosidagi ilmiy markaz sifatidagi o‘rni haqida ma’lumot beradi. Shuningdek, unda olimlarning asarlari orqali shakllangan ilmiy maktablar, ularning bugungi kunda ham o‘z ahamiyatini yo‘qotmaganligi ta’kidlanadi. Tadqiqot tarixiy manbalar asosida olib borilgan bo‘lib, u mintaqaning diniy-ma’naviy merosini chuqur o‘rganishga xizmat qiladi. Shu jihatdan maqola ilmiy va madaniy ahamiyatga ega bo‘lgan muhim manba sifatida e’tirof etiladi.