HISTORICAL BACKGROUND OF STUDYING HYPERBOLE IN WORLD LINGUISTICS - Khusan Normatov, (TARJIMASHUNOSLIK VA TILSHUNOSLIKNING DOLZARB MUAMMOLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA YONDASHUVLAR, 2025)
Ushbu maqolada gipерbola hodisasining lingvistik, ritorik va stilistik jihatdan o‘rganilishining tarixiy rivojlanishi yoritiladi. Qadimgi ritorika davridan boshlab zamonaviy pragmatik va kognitiv lingvistik tadqiqotlargacha gipерbola inson muloqotining eng ifodali vositalaridan biri sifatida shakllanib kelgan. Maqolada Aristotel va Kvintilian kabi antik faylasuflarning nazariy qarashlari, shuningdek, O‘rta asrlar, Uyg‘onish davri hamda zamonaviy lingvistika yo‘nalishlarida gipерbola tushunchasining o‘zgarish bosqichlari tahlil qilinadi. Maxsus e’tibor gipерbolaning zamonaviy funksional, pragmatik va madaniyatlararo talqinlariga, ingliz tili va boshqa dunyo tillaridagi qo‘llanish xususiyatlariga qaratilgan.