TARJIMA JARAYONIDA SUN’IY INTELLEKTNING O‘RNI VA AHAMIYATI - Xamidova Nargiza Yusufovna, (TARJIMASHUNOSLIK VA TILSHUNOSLIKNING DOLZARB MUAMMOLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA YONDASHUVLAR, 2025)
Ushbu maqolada fransuz tilidan boshqa tillarga tarjima jarayonida sun’iy intellekt, xususan neyron mashinaviy tarjima (NMT) texnologiyalarining afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinadi. Frazeologik misollar asosida NMTning madaniy hamda pragmatik xususiyatlarni yetarlicha ifodalay olmasligi ko‘rsatiladi. Xulosa o‘rnida, tarjimonning kognitiv va madaniyatlararo kompetensiyasi hali ham beqiyos ahamiyatga ega ekanligi ta’kidlanadi.