NEMIS TILSHUNOSLIGIDA PREFIKSLARNING O‘RGANILISHI VA ULARNING SO‘Z YASASHDAGI ROLI - Tilovova Gavhar Abdaxatovna; Tilabova Gulnora Abdiaxatovna (TARJIMASHUNOSLIK VA TILSHUNOSLIKNING DOLZARB MUAMMOLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA YONDASHUVLAR, 2025)
Ushbu maqolada nemis tilida prefikslar yordamida so‘z yasash jarayoni, ularning morfologik, semantik va sintaktik xususiyatlari tahlil qilingan. Tadqiqot davomida Jakob Grimm, Hermann Paul, Valter Henzen, Volfgang Fleischer, T. N. Höhle, Marga Reis va Ulrich Engel kabi olimlarning prefiksatsiya haqidagi qarashlari solishtirma-nazariy yondashuv asosida o‘rganilgan. Prefikslarning fe’l ma’nosiga ta’siri, ularning semantik yuklanishi va so‘z turkumini o‘zgartirish imkoniyatlari aniqlangan. Maqolada, shuningdek, zamonaviy tilshunoslikdagi prefikslarning strukturaviy funksiyasi va kompozitsiya hamda derivatsiya o‘rtasidagi oraliq hodisa sifatidagi roli yoritiladi.