HOZIRGI DAVR NEMIS TILI LUG‘ATLARINING SHAKLLANISH BOSQICHLARI HAMDA ELEKTRON LUG‘ATLARNING PAYDO BO‘LISHI - Rahimova Mahzuna Husan qizi (TARJIMASHUNOSLIK VA TILSHUNOSLIKNING DOLZARB MUAMMOLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA YONDASHUVLAR, 2025)
Ushbu maqola hozirgi davr nemis tili lugʻatlarining shakllanish bosqichlari va elektron lugʻatlarning paydo boʻlishini tahlil qiladi. 1952-yildan boshlab nemis leksikografiyasida yuz bergan oʻzgarishlar, xususan Berlindagi Nemis tili va adabiyoti institutining tashkil etilishi va Volfgang Shtaynitsning zamonaviy lugʻat gʻoyalari muhokama qilinadi. Opa-singil Rut va Helene Klappenbah rahbarligidagi loyiha hamda mazkur lugʻatning manba sifatidagi ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, Duden seriyasining yangi nashrlari, 1980–1990-yillarda lugʻatga kiritilgan yangi leksik birliklar (masalan, Aids) va 1990-yillardan boshlab kompyuter texnologiyalarining leksikografiyaga taʼsiri, elektron lugʻatlar misollari — Duden Universal Wörterbuch (1996, CD-Rom) va GWDS CDdagi EDV leksikasi (taxminan 500 kalit soʻz) tahlil qilingan.