NEMIS TILIDA KRIMINOLOGIK LEKSIKANING LINGVOKOGNITIV JIHATLARI VA O‘ZBEK TILIGA TARJIMA MUAMMOLARI - Farxod Mirzayev (TARJIMASHUNOSLIK VA TILSHUNOSLIKNING DOLZARB MUAMMOLARI: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR VA YONDASHUVLAR, 2025)
Ushbu maqolada nemis tilidagi kriminologik leksikaning lingvistik va kognitiv jihatlari yoritiladi. Nemis tilidagi kriminologik leksik birliklar va ma’nolarining kognitiv strukturasi, shuningdek, bu leksik birliklarning insonning huquqiy va jinoiy xulq-atvorini tushunishdagi o‘rni aniqlanadi. Shu bilan birga, terminlar ma’nolarining shakllanish va kognitiv jarayonlar orqali xalq tilidagi jinoiy faoliyat bilan bog‘liq leksik elementlarning tuzilishi hamda rivojlanish jihatlari tahlil qilinib, nemis tilidagi kriminologik leksik birliklarining o‘zbek tiliga tarjima qilishdagi aniqlik, ma’nolarning yo‘qolishi yoki xato yetkazilishi kabi muammolar ham muhokama qilinadi.