OʻZBEK VA RUS TILLARIDAGI EVFEMIZM/DISFEMIZMLAR OʻZARO TARJIMASINING FUNKSIONAL-PRAGMATIK (DINAMIK) MODELI - Kadirova Xurshida Batirovna (XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN “GLOBAL LINGVISTIKA: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR”, 2025)
Tarjimashunoslikda aynan funksional-pragmatik model alohida model sifatida oʻrganilmagan. Funksional, kommunikativ funksional modellar ayrim ishlarda tadqiqot obyekti boʻlgan. Funksional model “skopos” nomi ostida nemis tilshunosligida birinchi bor qayd etilgan. Unda til birliklarining maqsadli qoʻllanilishi tarjimada ham oʻz ifodasini topishi kerakligi haqidagi nazariya ilgari suriladi. Iks-femik birliklar esa aynan maqsadli birliklar sifatida qaraladi. Bunda pragmatik vaziyat ham muhim ahamiyat kasb etadi. Shunga koʻra, iks-femik birliklarning tarjimasida funksional-pragmatik modeldan foydalanish samarali natijani beradi.