BO‘LAJAK GID-TARJIMONLARNING KASBIY MULOQOT KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA MADANIYATLARARO MULOQOTNING O‘RNI - Mirzayeva Lola Shermat qizi (XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN “GLOBAL LINGVISTIKA: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR”, 2025)
Mazkur maqolada bo‘lajak gid-tarjimonlarning kasbiy muloqot kompetensiyasini takomillashtirishda madaniyatlararo muloqotning ahamiyati o‘rganiladi. Global turizm doirasida gid-tarjimonlar nafaqat lingvistik, balki madaniy murakkabliklarni ham samarali boshqarishi zarur bo‘ladi. Ushbu tadqiqotda gid-tarjimonlarni tayyorlashda madaniyatlararo muloqot, kasbiy kompetensiya modellarini va pedagogik metodologiyalarni o‘rganishga e’tibor qaratilgan. O‘qituvchilar va talabalar o‘rtasida o‘tkazilgan so‘rovnomalar va intervyularni o‘z ichiga olgan aralash uslublar asosida olib borilgan tadqiqot natijasida kasbiy muloqot ko‘nikmalarining yuqori darajalari bilan bog‘liq bo‘lgan madaniyatlararo kompetensiyaning muhim tarkibiy qismlari aniqlangan. Tadqiqot natijalari madaniyatlararo ta’limni o‘quv dasturlariga kiritish bo‘lajak gid-tarjimonlarning real hayotdagi professional aloqalarga tayyorgarligini sezilarli darajada oshirishini ko‘rsatadi.