“O’TGAN KUNLAR” VA “ANDISHA VA G’URUR” ASARLARIDA MILLIY QAHRAMONLARNI YARATISHDAGI IJODKOR MAHORATI - Saibnazarova Mahliyo Asatulloyevna (XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN “GLOBAL LINGVISTIKA: YANGI YONDASHUVLAR VA TADQIQOTLAR”, 2025)
Milliy qahramonlar tushunchasi asrlar davomida tarixiy rivoyatlarda, adabiyot va san’atda markaziy mavzu bo‘lib kelgan. Bu raqamlar ko’pincha jamiyatning ideallari, fazilatlari va intilishlarini ifodalaydi. Bu qahramonlarni yaratishdagi ijodiy va badiiy mahorat, xususan, oldingi tarixiy davrlarga oid asarlar o‘sha davrning ijtimoiy-siyosiy, madaniy va hissiy manzaralari haqida ko‘p narsalarni ochib beradi. O‘tgan asrlardagi asarlar, xoh ular adabiy matnlar, badiiy asarlar, ilmiy kashfiyotlar yoki falsafiy risolalar bo‘lsin, zamonaviy madaniyat, tafakkur va taraqqiyotni shakllantirishda hal qiluvchi rol o‘ynadi. Ko’pincha "madaniy meros"ning bir qismi deb ataladigan bu asarlar nafaqat o’z davrining intellektual yutuqlarini ifodalaydi, balki kelajakdagi rivojlanish uchun asosiy qurilish bloklari bo’lib xizmat qiladi. Ushbu maqolada “o‘tgan kunlar” asarlarida milliy qahramonlar yaratilishi ortidagi badiiy jarayon va madaniy kontekst o‘rganilib, ular adabiyot, tasviriy san’at va spektakl orqali qanday tasvirlanganligi o‘rganiladi.