O‘ZBEK VA FRANSUZ TILLARIGA ARAB TILIDAN O‘ZLASHGAN SO‘ZLAR VA ULARNING ETIMOLOGIYASI - Nasirov Abduraxim Abdimutalipovich; Nishonboyev Shodiyor (“ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI” MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2025)
Ushbu maqolada arab tilining o‘zbek tiliga turli tarixiy bosqichlarda bo‘lgan ta’siri keng tahlil qilinadi. Arab tilidan fransuz tiliga o‘zlashgan so‘zlar va uarnin etimologiyasi xususida ham fikrlar yuritilgan. Arab tilidan kirib kelgan so‘zlarning ilk davrlarda asosan diniy va ilmiy kontekstlarda ishlatilganligi, keyinchalik esa kundalik tilga ham singib borishi ko‘rsatib o‘tiladi. Xususan, islom dini tarqalishi bilan bog‘liq holda arab tilidan o‘zbek tiliga kirgan Qur’on, hadis, fiqh atamalari va ilmiy terminologiya tahlil qilinadi. Maqola arabcha so‘zlarning o‘zbek va fransuz tillaridagi lingvistik va madaniy boylikni oshirishdagi rolini yoritishga qaratilgan.