GLOBAL SKILLS: THEIR IMPORTANCE IN THE ADVANCED AGE - Inagamova Zilola Rustamovna; Qahhorova Dilshoda; Rustamova Dildora; Ruziqulova Manzura (“ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI” MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2024)
21-asrning dinamik va tez o’zgarayotgan dunyosida, talabalar uzoq muddatli o’qish va muvaffaqiyat uchun zarur bo’lgan global ko’nikmalarni o’rganishlari kerakligi tobora kengroq tan olinmoqda. Ushbu global ko’nikmalarni beshta keng guruhga ajratish mumkin: kommunikatsiya va hamkorlik, ijodkorlik va tanqidiy fikrlash, madaniyatlararo kompetentsiya va fuqarolik, emotsional o’zini boshqarish va farovonlik, raqamli savodxonlik. Global ko’nikmalar har bir o’quvchi uchun har qanday ta’lim muhitida mavjud bo’lishi kerak va ular o’quvchilarni nafaqat akademik va professional, balki shaxsiy jihatdan ham muvaffaqiyatli hayotga tayyorlaydi. Bundan tashqari, ingliz tili sinfi o’zining kommunikatsiya, hamkorlik va madaniyatlararo kompetentsiyaga bo’lgan alohida e’tibori bilan global ko’nikmalarni rivojlantirish uchun ayniqsa mos keladi. Qo’llab-quvvatlovchi baholash amaliyotlari o’quvchilarga o’zlarining taraqqiyotlarini namoyish etish va o’qituvchilardan muntazam va konstruktiv fikr olish imkonini beradi. Global ko’nikmalarini rivojlantirgan holda, o’quvchilar tobora globalizatsiyalashayotgan dunyoda qudratli va to’laqonli fuqarolar bo’lib yetishishlari mumkin.