НАВОИЙШУНОСЛИК ВА ҚЎЛЁЗМА - Султонмурод Олим (“ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI” MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2024)
Ҳозирга қадар буюк ўзбек шоири ва мутафаккири Алишер Навоий асарлари тўлиқ ҳолда кирилл ёзуви асосидаги эски ва лотин ёзуви асосидаги янги ўзбек алифболарида чоп этилди, яъни транскрипция қилинди. Аммо баъзан шундай муаммоли матний нуқталар ҳам учрайдики, бундай ҳолатларда мутахассиснинг, албатта, асл манба билан ишлашига тўғри келади. Навоийшуноснинг араб ёзуви асосидаги эски ўзбек алифбосини билмаслиги эса хато талқинларга сабаб бўлиб қолиши ҳеч гап эмас. Айнан шунинг учун ҳам ўзбек филологияси йўналишидаги факультетларда эски ўзбек тили, шунингдек, араб тили, ҳозиргача араб ёзуви асосидаги алифбодан фойдаланадиган форс тили ҳам ўқитилади. Ўзбек мумтоз адабиёти намуналарини бекаму кўст тушунишда форс-тожик тилини билишнинг ҳам аҳамияти – катта. Маърузада муаллиф шу ғояларни кўплаб матний мисоллар орқали исботлашга ҳаракат қилади.