TARJIMANING SOTSIOLINGVISTIK ASPEKTLARI - Yo‘ldosheva Muxlisa Voxidjon qizi (“ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI” MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2024)
Mazkur maqola tarjimaning sotsiolingvistik aspektlarini atroflicha yoritishga bag‘ishlanadi. Avvalo, sotsiolingvistika til va uning ijtimoiy shart-sharoitlari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni tadqiq qiladi. Tarjimaga bunday yondashuv, eng avvalo, til birliklarini (leksika, fonetika, morfologiya, sintaksis va hokazo) ularning ijtimoiy kontekstda qanday ishlatilishi bilan bog‘liq masalalarni o‘rganishni talab etadi. Maqolada keltirilishicha, til ijtimoiy mazmunni o‘zida aks ettiradi: uni qo‘llovchi kishilarning yoshi, jinsi, kasbi, ta’lim darajasi, ijtimoiy mavqei va boshqa omillar nutqiy faoliyatga ta’sir qiladi.