A STUDY OF DIPLOMATIC ARABIC TRANSLATION - Tojiyeva Zamira; Ermatov Usmonjon Komilovich (“ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI” MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2024)
Bugungi kunda diplomatiya va diplomatik jarayonlar butun dunyo bo‘ylab misli ko‘rilmagan yangi bir bosqichga chiqmoqda. Diplomatiya xalqaro aloqalar va diplomatik pozitsiyalar, turli xil milliy masalalar va manfaatlarni o‘z ichiga oladigan sohadir. Yuqoridagi jarayonlarning barchasi esa o‘z navbatida diplomat tarjimonlarga talabning yuqoriligi va diplomatik tarjimaning aktuallik darajasini oshishiga olib kelmoqda. Diplomatik tarjimaning umumiy tarjima bilan mos keluvchi xususiyatlari ham bor bo’lib: tarjima ishi original matnga rioya qilishi va uni aniq hamda to‘g‘ri yetkazilishi kabilarni misol keltirish mumkin. Diplomatik tilning xususiyatlarini tushunish diplomatik tarjima texnikalari va strategiyalarini o‘rganishga yordam beradi. Quyidagi maqolada diplomatik tarjima, tarjimon madaniyati va moslashtirish nazariyalariga doir masalalar ko‘rib chiqiladi.