TARJIMA NAZARIYASIDA ERKINLIK VA QAT’IYLIK MASALASI - Ochilova Sarviosiyo Imomidin qizi (“ARAB TILI GLOBALLASHUV DAVRIDA: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA O‘QITISH METODIKASI” MAVZUSIDAGI XALQARO ILMIY-AMALIY ANJUMAN, 2024)
Tarjima nazariyasi doirasida erkinlik va qat’iylik masalasi tarjimon uchun muhim muhokama maydonidir. Ushbu maqolada tarjimonning matnni aslidan chetga chiqmasdan, uni qanday qilib ijodiy va estetik jihatdan boyitishi mumkinligi o‘rganiladi. Qat’iy tarjimaning kuchli va zaif tomonlari, shuningdek, erkin tarjimaning adabiy va madaniy aloqalarni rivojlantirishdagi o‘rni haqida fikr yuritiladi. Shu bilan birga, turli adabiyotlar misolida ushbu ikki yondashuvning muammolari va afzalliklari tahlil qilinadi.